In België zijn bromfietsen een populaire vorm van vervoer, die een handige, efficiënte en milieuvriendelijke manier bieden om stedelijke en voorstedelijke gebieden te manoeuvreren. Het besturen van een bromfiets vereist echter een specifiek rijbewijs en het begrijpen van de regels. Als je overweegt je aan te sluiten bij de enthousiastelingen van bromfietsen, is het essentieel om de regels rond bromfietsrijbewijzen in België te begrijpen. In deze blogpost zullen we een uitgebreide gids geven voor het verkrijgen van een bromfietsrijbewijs in België, waarbij we het proces van het verkrijgen van je bromfietsrijbewijs, de regelgeving en het belang van verantwoord bromfiets rijden behandelen.

Soorten Bromfietsrijbewijs:

Voordat we ingaan op het proces voor het behalen van een
bromfietsrijbewijs, is het belangrijk om de verschillende categorieën
bromfietsen in België te begrijpen. Bromfietsen worden ingedeeld op basis van
hun snelheid en motorvermogen, met de belangrijkste categorieën als volgt:

 • 1. Klasse A: Bromfietsen met een maximale snelheid van 25 km/u en een maximale cilinderinhoud van 50cc, vaak aangeduid als “bromfiets klasse A”. Voor deze categorie is geen theoretisch of praktisch examen vereist.

   

  2. Klasse B: Bromfietsen met een maximale snelheid van 45 km/u en een maximale cilinderinhoud van 50cc, algemeen bekend als rijbewijs AM of “bromfiets klasse B” Voor deze categorie zijn zowel theoretische als praktische examens vereist. Voor degenen die al een autorijbewijs hebben (rijbewijs categorie B), is het automatisch toegestaan om bromfietsen met een maximale snelheid van 45 km/u te besturen zonder de noodzaak van een extra rijbewijs.

 
Bromfiets rijbewijs AM antwerpserijschool 50cc

Het Behalen van een Bromfietsrijbewijs:

Om legaal een bromfiets te besturen in België, moeten men een bromfietsrijbewijs behalen, dat de volgende stappen omvat:

 1. Minimumleeftijdsvereiste: De minimumleeftijd om een bromfietsrijbewijs te behalen voor klasse A&B bromfietsen is 16 jaar, terwijl de minimumleeftijd voor rijbewijs categorie B (autorijbewijs) 18 jaar is.
 2. Theoretisch examen: Om een rijbewijs AM (klasse B) te verkrijgen, moet je een theoretisch examen afleggen. Dit examen behandelt verkeersregels, verkeersborden, algemene kennis van bromfietsbediening en andere essentiële informatie. Studiematerialen, waaronder boeken en online bronnen, zijn beschikbaar om je voor te bereiden. Zodra je je zelfverzekerd voelt, kun je je examen plannen bij een examencentrum.
 3. Praktische examen: Voor een rijbewijs AM (klasse B) is een praktisch examen vereist om je vaardigheid in het veilig besturen van een bromfiets te beoordelen. Het examen omvat doorgaans een vaardigheidstest op een afgesloten circuit. Ook moet je verplicht 4 uur praktijkles volgen met een gecertificeerde instructeur bij een erkende rijschool, voordat je het praktijkexamen aflegt.
 4. Benodigde Documenten: Verzamel voordat je een bromfietsrijbewijs aanvraagt de nodige documenten, waaronder een identiteitsbewijs, een medisch verklaring (achterzijde theorie uitslag) en een pasfoto. Bovendien hebben minderjarigen (jonger dan 18 jaar) toestemming van de ouders nodig om een bromfietsrijbewijs te verkrijgen.
 5. Aanvraagproces: Dien je aanvraag voor een bromfietsrijbewijs in bij het gemeentehuis. Betaal de vereiste kosten en lever alle benodigde documenten in. Zodra je aanvraag is verwerkt, ontvang je een voorlopig rijbewijs, waarmee je kunt rijden terwijl je wacht op het officiële document.

 

Regelgeving en Verantwoordelijkheden:

Nadat het bromfietsrijbewijs is behaald, moeten bromfietsbestuurders zich houden aan specifieke regels en verantwoordelijkheden, waaronder:

 

 1. Verplicht Gebruik van een Helm: Alle bromfietsrijders en passagiers moeten een helm dragen, ongeacht de bromfietsklasse.
 2. Naleving van Verkeersregels: Bromfietsrijders moeten dezelfde verkeersregels en -voorschriften volgen als andere gemotoriseerde voertuigen, waaronder het respecteren van snelheidslimieten, het voorrang geven aan voetgangers en het gebruik van aangewezen rijstroken waar van toepassing.
 3. Voertuigregistratie en Verzekering: Bromfietsen moeten geregistreerd en verzekerd zijn, en bestuurders moeten te allen tijde hun registratie- en verzekeringsdocumenten bij zich hebben wanneer ze hun bromfiets besturen.
AM brommer antwerpse rijschool bromfiets

Belang van Verantwoord Bromfiets rijden:

Verantwoord bromfiets rijden is cruciaal voor de veiligheid van de rijders en andere weggebruikers. Bromfietsrijders moeten veiligheid vooropstellen door het dragen van beschermende uitrusting, alert te blijven en defensieve rijtechnieken toe te passen.

Veiligheidstips: Als verantwoordelijke bromfietsrijder is het cruciaal om veiligheid voorop te stellen voor jezelf en voor andere weggebruikers. Draag altijd een helm, volg verkeersregels en wees je bewust van je omgeving en wees alert. Defensief rijden is essentieel om drukke straten te doorkruisen, en regelmatig onderhoud van je bromfiets zorgt voor een soepele en veilige rit. Bovendien draagt het respecteren van verkeersregels en het rekening houden met voetgangers en fietsers bij aan een harmonieuze en veilige verkeersomgeving.

Conclusie: Het verkrijgen van een bromfietsrijbewijs in België is een eenvoudig proces waarmee mensen van verschillende leeftijden kunnen genieten van de vrijheid van tweewielig vervoer. Door de categorieën, examens en aanvraagprocedures te begrijpen, kun je met vertrouwen aan je bromfietsreis beginnen, wetende dat je goed voorbereid bent om veilig door de wegen van België te navigeren.

Wil jij deze zomer nog op een scooter rijden?

Zorg dan dat je vandaag nog online inschrijft voor jouw bromfietspraktijkles. Schrijf je hier online in! En wie weet rijd jij deze zomer nog op jouw brommer.

Mocht je nog vragen hebben. Neem dan contact met ons op.

 

*bron: Federale Mobiliteit en Vervoer

poster van rosebroek x Antwerpse rijschool bromfiets Am code 372 code 373

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.