In België speelt verkeersveiligheidsonderwijs een cruciale rol bij het verminderen van ongevallen en het bevorderen van verantwoordelijk rijgedrag. Een van de initiatieven die veel aandacht hebben gekregen, is het terugkommoment, een verplicht trainingsprogramma voor recent geslaagde rijbewijsbezitters. In deze blogpost zullen we het concept van het terugkommoment, de doelstellingen en de impact ervan op het verbeteren van de verkeersveiligheid in België verkennen.

Wat is het Terugkommoment?

 

Het terugkommoment is een trainingsessie die gericht is op
het versterken van de kennis en vaardigheden die zijn opgedaan tijdens de
initiële rijlessen. Het is specifiek ontworpen voor recent geslaagde
rijbewijsbezitters.

Het terugkommoment is een verplichte opleiding van 4 uur die beginnende bestuurders die 6 tot 9 maanden na afgifte van de definitief rijbewijs B moeten volgen. Na het terugkommoment hoeft er geen examen af gelegd te worden.

Voor wie?

 

Als u aan de volgende 3 voorwaarden voldoet, moet u deelnemen aan het terugkommoment:

  • u hebt vanaf 1 oktober 2017 of later uw voorlopig rijbewijs aangevraagd of omgewisseld, OF u hebt uw voorlopig rijbewijs aangevraagd voor 1 oktober 2017 en omgewisseld naar een voorlopig rijbewijs van 18 of 36 maanden of model 12.
  • uw voorlopig en definitief rijbewijs zijn afgeleverd in een Vlaamse gemeente
  • u woont na het behalen van uw definitief rijbewijs in Vlaanderen.

 

U moet niet deelnemen aan het terugkommoment als u niet meer in Vlaanderen gedomicilieerd bent (niet meer in een Vlaamse gemeente ingeschreven bent) in de periode waarbinnen u het terugkommoment moet volgen.

 
Terugkommoment TKM Antwerpse Rijschool

Doelstellingen van het Terugkommoment:

  1. Versterking van rijvaardigheden: Het primaire doel van het terugkommoment is om recent geslaagde rijbewijsbezitters de mogelijkheid te bieden hun rijvaardigheden op te frissen en de tijdens de initiële opleiding verworven kennis te versterken. Dit helpt de kans op gemakzucht te verminderen en zorgt ervoor dat bestuurders over de nodige vaardigheden beschikken voor veilig rijden.
  1. Bewustwording van risicovol gedrag: Een ander doel van het terugkommoment is om bestuurders bewust te maken van de potentiële risico’s en gevolgen van verschillende rijgedragingen. De trainingsessies richten zich op onderwerpen zoals afleiding tijdens het rijden, te hard rijden, rijden onder invloed en het belang van het naleven van verkeersregels. Door deze risico’s te benadrukken, streeft het terugkommoment naar het stimuleren van verantwoord rijgedrag.
  1. Bevordering van defensief rijden: Defensieve rijtechnieken worden benadrukt tijdens het terugkommoment. Deelnemers leren hoe ze potentiële gevaren kunnen anticiperen, veilige afstanden kunnen bewaren en weloverwogen beslissingen kunnen nemen op de weg. Deze proactieve aanpak draagt bij aan het verminderen van de kans op ongevallen en bevordert een veiligere rijcultuur.

Impact op de Verkeersveiligheid:

Het terugkommoment-programma heeft veelbelovende resultaten laten zien bij het verbeteren van de verkeersveiligheid in België. Volgens statistieken zijn bestuurders die het terugkommoment hebben afgerond minder vaak betrokken bij ongevallen in vergelijking met degenen die het programma niet hebben gevolgd. Dit geeft aan dat de trainingsessies effectief bijdragen aan het verminderen van het aantal verkeersongevallen en -letsels.

 

Bovendien dient het terugkommoment ook als een platform voor bestuurders om hun ervaringen te delen en van elkaar te leren. Door verhalen en geleerde lessen uit te wisselen, krijgen deelnemers waardevolle inzichten die bijdragen aan hun algehele rijvaardigheid.

Conclusie

Het terugkommoment is een essentieel onderdeel van verkeersveiligheidsonderwijs in België, gericht op het versterken van rijvaardigheden, bewustwording van risicovol gedrag en het bevorderen van defensieve rijtechnieken. Door dit verplichte trainingsprogramma krijgen recent geslaagde rijbewijsbezitters een beter begrip van de verantwoordelijkheden die gepaard gaan met autorijden. Als gevolg hiervan wordt de verkeersveiligheid verbeterd en de kans op ongevallen veroorzaakt door onervaren of roekeloos rijgedrag aanzienlijk verminderd

Zorg ervoor dat je op tijd jouw terugkommoment inplant

Vermijd een toeslag van €61,00 door tijdig in te schrijven en het terugkommoment te volgen binnen jouw termijn bij de Antwerpse Rijschool. Het volgen van het terugkommoment kost €122,00 (wordt jaarlijks geïndexeerd).Schrijf je hier online in!

Mocht je nog vragen hebben. Neem dan contact met ons op.

 

*bron: Federale Mobiliteit en Vervoer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.