Vanaf 3 maart 2022 is het nieuwe artikel 8.4 van de Wegenverkeerswet, dat verwijst naar het gebruik van mobiele apparaten, van toepassing op alle bestuurders. Er worden veel vragen gesteld over wat dit betekent, vooral omdat er extra controleposten zijn en boetes en ook rijbewijzen worden ingenomen. Onze instructeur Achraf is bereid om u wat uitleg en antwoorden te geven. Het is natuurlijk de verantwoordelijkheid van de verantwoordelijke persoon om te bepalen of een overtreding al dan niet is erkend. Het is de rechter die op basis van gesprekken beslist of er daadwerkelijk sprake is van een strafbaar feit.

De nieuwe regel voor het gebruik van mobiele telefoons in auto's | Antwerpse Rijschool

Hé Achraf! wat is het relevante artikel 8.4 te zeggen?

Terwijl hun voertuig stilstaat of geparkeerd staat, mag de bestuurder geen elektronisch apparaat met een scherm aanraken, vasthouden of verplaatsen, tenzij het met een geschikte houder op het voertuig is aangesloten.

“Aan de ene kant is dit een brede omschrijving, maar aan de andere kant is het ook heel duidelijk: als je zo’n apparaat tijdens een rit aanraakt, als het niet in een typische houder ervoor zit, dan ben je strafbaar.”

Als mijn apparaat zich in de houder bevindt, kan ik het dan gebruiken?

Zo simpel is het niet. Volgens de wegcode moet je je voertuig altijd onder controle houden, en moet je in staat zijn om de nodige rijhandelingen uit te voeren. Gelijktijdig rijden en mobiel gebruiken is niet te combineren. Dit maakt autorijden niet alleen uitdagender wat betreft de acties die u onderneemt, maar de afleidingen die daarmee gepaard gaan, kunnen ook fatale gevolgen hebben. Als u betrokken raakt bij een ongeval en het verband wordt gelegd met uw handelen, kan dit ernstige gevolgen hebben.

Dit is het eerste waarover het meest wordt gesproken.

Als je eerlijk tegen jezelf bent, is het simpel: af en toe tik je op het scherm om een extra Spotify-lijst te openen of om een inkomend telefoontje te beantwoorden. De app moet daar worden gestopt, en vooral op een geschikt moment (wanneer u bijvoorbeeld stopte bij verkeerslichten). Je aandacht moet gericht zijn op het verkeer om je heen… ook je denken. ‘

Wat als mijn gsm zich op de console bevindt, omdat hij draadloos oplaadt? Er valt over te discussiëren of dat een ‘houder’ is die voor dit doel is ontworpen en bij de auto is aangebracht’.Eén ding is zeker: als de prestaties van uw apparaat op een laag niveau zijn, is het niet veilig om te gebruiken. Zorg ervoor dat je het opbergt voordat je weggaat. Het is mogelijk om het op de grond te laten staan, maar je zult het niet gebruiken.’ Wat doe ik met tablets waar geen hoesje voor is en die ik op het werk wil gebruiken? Simpel, gebruik hem niet als je stilstaat of geparkeerd staat.Wees voorzichtig met voorwerpen die los in uw voertuig liggen. Als ze bij een ongeval betrokken raken, kunnen ze ontploffen en ernstig letsel veroorzaken.’ Wat als ik op een kruispunt sta? Let op het begrip ‘stilstaan’ binnen de Wegcode. Het is een overtreding wanneer u iemand in- of uit laat, of wanneer u deze persoon uit het voertuig haalt en laadt. Staan op een kruispunt en bij lantaarnpalen, of tijdens files etc. is geen ‘stilstaan’ ook al ben je niet in beweging. Als je niet beweegt, mag je je apparaat niet vasthouden, behalve als het in de hoes zit.Op dit moment is het nog niet zo gevaarlijk. U zult echter minder snel in het verkeer betrokken raken en misschien was u minder oplettend voordat u vertrok. Het is een goed idee om op de hoogte te zijn wanneer chauffeurs hun claxons gebruiken op de manier die voor u ligt …’ En wat gebeurt er als ik op de fiets ga? Je kunt ook bestuurder zijn op de fiets of in een ander voertuig en daarvoor geldt hetzelfde. Je bent ook een bestuurder als je een tochtpakket bestuurt of bestuurt of klimt. Houd uw mobiele apparaat in uw zak. Pas nadat je van je fiets bent gestapt, kun je er weer gebruik van maken. Leuk weetje: als je je paard stuurt bij het lopen op openbare wegen ben je nog steeds een operator en is het gebruik van je mobiele telefoon nog steeds niet toegestaan.’
mobiele telefoon

Hoe zit het met walkietalkies?

“Nu ben je op weg naar grootsheid, maar het is geweldig om over na te denken.
Walkietalkies hebben geen schermen, daarom is het niet opgenomen in dit artikel. Het is alsof je een hap uit een appel neemt. U bent in staat om te beslissen of u alle vereiste acties kunt voltooien. Als u echter betrokken raakt bij een ongeval en er wordt een verband ontdekt, zijn er kosten aan verbonden.
Zorg ervoor dat je je gezonde verstand gebruikt en zorg ervoor dat je er alles aan doet om blessures te voorkomen en wees bereid om de fouten van andere mensen te erkennen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.