Bromfiets Rijbewijs Halen (AM)
Voordat we ingaan op het proces voor het behalen van een bromfietsrijbewijs, is het belangrijk om de verschillende categorieën
bromfietsen in België te begrijpen. Bromfietsen worden ingedeeld op basis van hun snelheid en motorvermogen, met de belangrijkste categorieën als volgt:
1. Klasse A: Bromfietsen met een maximale snelheid van 25 km/u en een maximale cilinderinhoud van 50cc, vaak aangeduid als “bromfiets klasse A”. Voor deze categorie is geen theoretisch of praktisch examen vereist. Minimum leeftijd 16 jaar.
2. Klasse B: Bromfietsen met een maximale snelheid van 45 km/u en een maximale cilinderinhoud van 50cc, algemeen bekend als rijbewijs AM of “bromfiets klasse B” Voor deze categorie zijn zowel theoretische als praktische examens vereist. Voor degenen die al een autorijbewijs hebben (rijbewijs categorie B), is het automatisch toegestaan om bromfietsen met een maximale snelheid van 45 km/u te besturen zonder de noodzaak van een extra rijbewijs.
De Antwerpse Rijschool verzorgt de theorie- en praktijklessen voor de bromfiets. Om op een bromfiets klasse B (50cc en max. 45km/u) of speedpedelec (max. 4kw en max. 45km/u) te mogen rijden heb je een rijbewijs categorie AM nodig. Voor het behalen van het bromfietsrijbewijs is het belangrijk:
- In bezit te zijn van een geldig theorie-attest categorie AM (let op: theorie-attest voor de categorie A of B is niet geldig voor het afleggen van het bromfiets praktijkexamen AM)
- Verplicht 4 uur praktijkles te volgen bij een rijschool
Belangrijke Informatie over de Praktijklessen en het Praktijkexamen voor Bromfietsrijbewijs:
- De praktijklessen worden in groep gegeven door een ervaren motorlesgever.
- Tijdens de praktijklessen én het praktijkexamen gebruiken de kandidaten altijd de bromfiets van de rijschool.
- Na het aanleren van de manoeuvres ga je met de groep mee op de openbare weg.
- Het praktijkexamen leggen we samen met jou af en vindt altijd woensdagmiddag om 12.50 uur op het examencentrum Deurne plaats. In het geval de examenplaatsen in Deurne volzet zijn, bieden wij op dezelfde dag een praktijkexamen op het examencentrum Kontich aan.
Hieronder vind je een plattegrond voor de parkeerplekken en de looproute naar het terrein van de rijschool waar het terugkommoment zal plaatsvinden.
De bromfietsinstructeurs van Rijschool Antwerpen staan klaar om u te begeleiden bij zowel de theorie- als de praktijklessen voor het bromfietsrijbewijs. Tijdens de praktijklessen leggen we niet alleen de nadruk op de manoeuvres, maar zullen we ook veel tijd besteden aan de verkeersdeelname op de openbare weg. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je met de bromfiets op een veilige manier deelneemt aan het verkeer. De kandidaten maken gebruik van de bromfietsen van de rijschool. Deze zijn uitgerust met speciale valbeugels, zodat de kandidaten en de bromfietsen goed beschermd zijn. Voor de kandidaten die geen helm of handschoenen hebben, mogen die kosteloos van de rijschool gebruiken. Wel vragen we om deftig om te gaan met het materiaal, zodat andere kandidaten ook hier gebruik van kunnen maken.
Tijdens de 4 uur praktijkles zullen de kandidaten:
- Het voertuig overlopen. Dan noemt men ook wel de voertuigcontrole. Het is van belang dat de kandidaten precies weten welke bedieningsinstrumenten er zijn en hoe deze gebruikt worden. Ook leren de kandidaten hoe zij de bromfiets op de standaard moeten zetten en zullen zij bijkomende informatie ontvangen over de belangrijke boorddocumenten die zij verplicht bij zich moeten hebben
- De oefeningen aanleren. Er zijn vier oefeningen die samen het parcours vormen. Dat zijn: slalom, de acht, stapvoets rijden en de remtest. Per oefening zullen uitgebreid stil staan wat het doel van de oefening is, hoe de kandidaat deze dient uit te voeren en vervolgens herhalen ze de oefeningen ruimschoots. Vervolgens leren ze het parcours af te leggen en krijgen de kandidaten voldoende de tijd om het parcours te herhalen
- De openbare weg op gaan. Nadat de oefeningen goed zijn uitgevoerd, zijn de kandidaten rijp genoeg om op de bromfiets de baan op te gaan. Samen met de motorinstructeur leren zij op een veilige manier deel te nemen aan het verkeer en zullen zij ter plekke belangrijke tips krijgen van de ervaren motorinstructeur. De theoretische voorkennis wordt in de praktijk toegepast, denk daarbij aan het toepassen van verschillende voorrangsregels en op welke momenten de bromfietskandidaten op de rijbaan mogen rijden. En vooral: wanneer zij verplicht zijn om met de bromfiets op het fietspad te rijden. Op deze wijze stomen wij de kandidaten klaar om veilig aan het verkeer deel te nemen. De bromfietskandidaat blijft tenslotte een kwetsbare weggebruiker
- Evaluatie. Aan het einde van de praktijkles wordt de gehele les nabesproken. Vele vragen over het parcours en verkeerssituaties zullen door de motorinstructeur beantwoord worden. De kandidaten kunnen nog even het parcours oefenen en zullen zij nog wat instructies krijgen over de gang van zaken rondom het praktijkexamen.
- Benodigde Documenten: Verzamel voordat je een bromfietsrijbewijs aanvraagt de nodige documenten, waaronder een identiteitsbewijs, een medisch verklaring (achterzijde theorie uitslag) en een pasfoto. Bovendien hebben minderjarigen (jonger dan 18 jaar) toestemming van de ouders nodig om een bromfietsrijbewijs te verkrijgen.
- Aanvraagproces: Dien je aanvraag voor een bromfietsrijbewijs in bij het gemeentehuis. Betaal de vereiste kosten en lever alle benodigde documenten in. Zodra je aanvraag is verwerkt, ontvang je een voorlopig rijbewijs, waarmee je kunt rijden terwijl je wacht op het officiële documenten.
Regelgeving en Verantwoordelijkheden:
Nadat het bromfietsrijbewijs is behaald, moeten bromfietsbestuurders zich houden aan specifieke regels en verantwoordelijkheden, waaronder:
- Verplicht Gebruik van een Helm: Alle bromfietsrijders en passagiers moeten een helm dragen, ongeacht de bromfietsklasse.
- Naleving van Verkeersregels: Bromfietsrijders moeten dezelfde verkeersregels en -voorschriften volgen als andere gemotoriseerde voertuigen, waaronder het respecteren van snelheidslimieten, het voorrang geven aan voetgangers en het gebruik van aangewezen rijstroken waar van toepassing.
- Voertuigregistratie en Verzekering: Bromfietsen moeten geregistreerd en verzekerd zijn, en bestuurders moeten te allen tijde hun registratie- en verzekeringsdocumenten bij zich hebben wanneer ze hun bromfiets besturen.
Kandidaten die in het bezit zijn van een brommobiel (max. 45km/u) zijn ook welkom bij de Antwerpse Rijschool. Neem contact met ons ons op voor een opleiding en offerte op maat.