Een Overzicht van Verschillende Typen Motorhelmen en Hun Veiligheidskenmerken

Het kiezen van de juiste motorhelm is van cruciaal belang voor de veiligheid van elke motorrijder. Er zijn verschillende typen motorhelmen op de markt, elk met hun eigen ontwerpkenmerken en veiligheidsvoordelen. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende typen motorhelmen en onderzoeken we welke het veiligst zijn in verschillende situaties.

1. Integraalhelm

De integraalhelm is een van de meest populaire en veiligste typen motorhelmen. Het biedt volledige dekking van het hoofd, inclusief de kin en het gezicht. Dit type helm biedt uitstekende bescherming bij hoge snelheden en bij ongevallen. Dankzij het aerodynamische ontwerp minimaliseert de integraalhelm windgeruis en biedt het een goede bescherming tegen weersinvloeden.
integraal helm red bull racing

2. Systeemhelm

Een systeemhelm combineert het beste van een integraalhelm en een jethelm. Het heeft een kinbar die omhoog kan worden geklapt, waardoor rijders gemakkelijk kunnen communiceren zonder hun helm af te hoeven doen. Hoewel systeemhelmen over het algemeen als veilig worden beschouwd, bieden ze mogelijk niet dezelfde mate van bescherming als integraalhelmen, vooral bij hogere snelheden.

schubert c5 systeemhelm antwerpse rijschool mkc

3. Jethelm

De jethelm, ook wel bekend als de ‘open-face’ helm, biedt minder bescherming dan integraalhelmen of systeemhelmen omdat het de kin niet bedekt. Hoewel ze populair zijn vanwege hun luchtige ontwerp en het gemak van communicatie, lopen rijders die jethelmen dragen een hoger risico op letsel aan het gezicht en de kin bij een valpartij
jethelm urban vespa antwerpse rijschool

4. Crosshelm

Crosshelmen zijn speciaal ontworpen voor off-road rijden, zoals motorcross en enduro. Ze hebben een stevig, verlengd kinstuk en een vizier om bescherming te bieden tegen rotsen, takken en andere obstakels tijdens het rijden op ruw terrein. Hoewel crosshelmen uitstekende bescherming bieden voor off-road rijden, zijn ze mogelijk niet ideaal voor straatgebruik vanwege beperkte bescherming tegen wind en weersinvloeden.
crosshelm airoh aviator red bull antwerpse rijschool
"Veiligheid Eerst: Een Diepgaande Blik op de Sluitingssystemen van Motorhelmen" | Antwerpse Rijschool
  • Veiligheidsoverwegingen

Bij het kiezen van een motorhelm is het belangrijk om rekening te houden met de volgende veiligheidsoverwegingen:

 Kies altijd een helm die voldoet aan de geldende veiligheidsnormen: 

  • Zoals de ECE-22.05 of de Snell-certificering. 
  • Zorg ervoor dat de helm goed past en stevig op het hoofd zit zonder te strak te zijn.
  • Controleer regelmatig de staat van de helm en vervang deze indien nodig, vooral na een valpartij of bij slijtage.
Het kiezen van de juiste motorhelm is essentieel voor een veilige en plezierige rijervaring. Overweeg uw rijstijl, de omstandigheden waarin u rijdt en uw persoonlijke voorkeuren bij het selecteren van het juiste type helm voor u. Veiligheid staat altijd voorop!

Aanvullende veiligheidskenmerken

Motorhelmen worden geleverd met verschillende soorten sluitingen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hier zijn de meest voorkomende sluitingen voor motorhelmen:

"Veiligheid Eerst: Een Diepgaande Blik op de Sluitingssystemen van Motorhelmen" | Antwerpse Rijschool

1. Gesp met D-ring 

 

De gesp met D-ring is een van de meest traditionele en veilige sluitingssystemen voor motorhelmen. Het bestaat uit een metalen D-ring en een bijpassende riem die door de ring wordt geleid en vervolgens wordt vastgezet. Dit systeem biedt een stevige en betrouwbare sluiting en wordt vaak gebruikt in integraalhelmen en systeemhelmen.

"Veiligheid Eerst: Een Diepgaande Blik op de Sluitingssystemen van Motorhelmen" | Antwerpse Rijschool

 

2. Microlock Gesp 

 

De Microlock gesp is een snelsluitingssysteem dat bestaat uit een plastic gesp en een verstelbare riem. Het is gemakkelijk te gebruiken en kan snel worden vastgemaakt en losgemaakt, waardoor het handig is voor dagelijks gebruik. Hoewel het minder veilig is dan de gesp met D-ring, biedt het nog steeds een redelijke mate van bescherming.

"Veiligheid Eerst: Een Diepgaande Blik op de Sluitingssystemen van Motorhelmen" | Antwerpse Rijschool

3. Dubbele D-ring 

 

De dubbele D-ring sluiting lijkt sterk op de gesp met D-ring, maar in plaats van één D-ring wordt er gebruik gemaakt van twee D-ringen. Dit systeem biedt een extra laag veiligheid en stevigheid, omdat de riem door beide ringen moet worden geleid voordat hij wordt vastgezet. Het wordt vaak gezien bij crosshelmen en off-road helmen vanwege de extra veiligheid die het biedt.

"Veiligheid Eerst: Een Diepgaande Blik op de Sluitingssystemen van Motorhelmen" | Antwerpse Rijschool

4. Kliksluiting 

 

De kliksluiting, ook wel bekend als snelsluiting of snelspanner, is een eenvoudig sluitsysteem dat vaak wordt gebruikt bij jethelmen en kinderhelmen. Het bestaat uit een plastic gesp die snel kan worden vastgeklikt en losgemaakt. Hoewel het handig is in gebruik, biedt het over het algemeen minder veiligheid dan de D-ring systemen.

Het kiezen van de juiste sluiting voor je motorhelm hangt af van je persoonlijke voorkeur, comfort en veiligheidsbehoeften. Zorg ervoor dat de sluiting goed past en stevig is, en controleer regelmatig of de sluiting goed functioneert om maximale veiligheid te garanderen tijdens het rijden.

Hopelijk biedt dit artikel een nuttig overzicht van de verschillende typen motorhelmen en hun veiligheidskenmerken. Als je nog vragen hebt of meer informatie nodig hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Veilige ritten!

 

Wil jij deze zomer nog op een motor rijden?

Zorg dan dat je vandaag nog online inschrijft voor jouw bromfietspraktijkles. Schrijf je hier online in! En wie weet rijd jij deze zomer nog op jouw brommer.

Mocht je nog vragen hebben. Neem dan contact met ons op.

poster van rosebroek x Antwerpse rijschool bromfiets Am code 372 code 373

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.